17 de novembre de 2007
Equip de Treball

Equip de Treball

Concepte i direcció:Francisco González (Armero, Colòmbia) Projecte educatiu: Mireia Tresserras. Educart (Girona, Espanya) Museografia i Divulgació: Carlos Betancourt & Pía Barragán Asociados (Bogotà, Colòmbia) Assessor museològic: José Roca (Bogotà, Colòmbia) Assessor històric: Jaime Borja (Bogotà, Colòmbia) Assessor concepte Dol: Santiago Rojas (Armero, Colòmbia) Assessor concepte risc i prevenció de desastres naturals: Omar Darío Cardona(Manizales, Colòmbia) Assessor concepte memòria: Diana Drews (Bogotà, Colòmbia) Curaduria fotogràfica: Guillermo Arturo Santos (Bogotà, Colòmbia) Cooperació internacional: Sònia Roura (Barcelona, Espanya) , Mireia Tresserras (Girona, Espanya) Assistent administratiu: Paola Andrea Indaburu (Armero, Colòmbia) Disseny i producció gràfica: La silueta Ediciones.(Bogotà, Colòmbia) Assessor financier: Pilar Saenz (Bogotà, Colòmbia) Assessor jurídic: Germán Eugenio Restrepo (Bogotà, Colòmbia) Recolzament memòria visual: Jorge Melo Valderrama, Hernán Darío Nova, Ingrid Indaburu (Armero, Colòmbia) Recolzament antropologia i arqueologia urbana: Sebastián Gámez, Camila López i Carolina Duque (Universitat de los Andes. Bogotà, Colòmbia) Recolzament en la formulació: Sylvie Duran. InCorpore (Costa Rica, Amèrica Central ) Recolzament disseny Gràfic: Susana Barroso (Bogotà, Colòmbia) Recolzament disseny museografia: Luis Fernando Ramírez (Bogotà, Colòmbia) Coedició de libres: Edicions Bartleby (Bogotà, Colòmbia) Administració de recursos: Fundación Artehoy (Bogotà, Colòmbia)

Francisco González (Armero, Colombia)

Professional en Estudis Literaris de la Universidad Javeriana, amb especialització en Gerència i Gestió Cultural a la Universitat de Rosari i Màster Internacional en Polítiques Culturals i Desenvolupament de la Universitat de Girona, Càtedra UNESCO. Ha treballat com a periodista cultural en diferents mitjans de comunicació, particularment a La Premsa a on va mantenir, fins al seu tancament, la Columna invisible i a El Espectador com a Editor Cultural on actualment col·labora amb articles d’art. Va treballar com a assessor de Literatura i de Premsa en el Ministeri de Cultura de Colòmbia. Va fundar i dirigir el diari Insomnio . Va publicar el llibre de poemes Amor y Frascos i la investigació: Epitafios: algo de història hasta esta tarde pasando por Armero. Va realitzar una investigació sobre la Història de la Tributació a Colòmbia. Va obtenir el Primer Premi Nacioal del Conte, Concurso V Centenario el 1992 i el mateix any el Primer Premi de Poesia DIAN. Fou finalista en el concurs Mejor poema a Bogotá el 1987. Va exposar a Valenzuela i Klenner Arte Contemporáneo el projecte: Epitafios y Últimas palabras; en el Museu d’Art Modern de Bogotá, el projecte: La Mentira en la Web, seleccionat per Fotosemana i Fotografías Común i Sin Corriente en el Museu d’Art Contemporani dins el Programa Nuevas Expresiones Plàsticas. Fundador i director de ediciones Bartleby. Actualment dirigeix el projecte Armando a Armero.

Mireia Tresserras (Girona, España)

Llicenciada en Història de l’Art a la Universitat de Barcelona (1994), ha realitzat els cursos de Doctorat en Història de l’Art (U.B i UdG) i els següents Màsters de professionalització: Màster en Museologia i Patrimoni a la Universitat de Girona (1995-1997), Màster en Gestió Cultural a la Universitat de Girona (2000-2002) i Màster en Internacional en Gestió, Polítiques Culturals i Desenvolupament a la Universitat de Girona, Càtedra UNESCO de Polítiques Culturals i Cooperació de Girona (2005). Entre 1994 i 1999 va formar part de l’equip educatiu del Museu d’Art de Girona. Des de 1999 a 2005 ha estat contractada com a tècnic d’activitats del Museu del Cinema (Girona, Espanya). Ha participat en diferents fases de catalogació i inventari del patrimoni cultural: el Patrimoni Industrial de la comarca de la Garrotxa o l’obra de diferents artistes contemporanis. L’any 1995 va obtenir la beca intercampus per impartir "Art Barroc Europeu" a la Maestria de Filosofia de la UAZ (Zacatecas- Mèxic). El 1997 va crear l’empresa de serveis educatius i culturals Educ’Art, de la que és co-dicrectora i assumeix els projectes internacionals. Educ’Art S.L ofereix serveis educatius per a museus: Museu del Cinema (Girona), Teatre Museu Dalí (Figueres), Castell de Púbol i casa de Dalí a Portlligat entre altres: www.educart.biz . Recentment educ’Art S.L ha participat en el III Encuentro Internacional de Promotores i Gestores Culturales organitzat per CONACULTA , Guadalajara (Mèxic).

Carlos Betancur (Bogotá, Colombia)

Administrador d’Arts de la Universitat de Columbia, Nueva York i Arquitecte de la Universitat de los Andes. Dissenyador museogràfic i gestor per a diferents institucions culturals com el Cooper-Hewitt, National Design Museum de Nueva York, la Biblioteca Luis Ángel Arango i el Museu d’Art Modern de Bogotá. Els seus projectes museogràfics inclouen la col·lecció numismàtica del Banc de la República, el Museu Nacional de Telecomunicacions i nombroses exposicions d’art dins i fora de Colòmbia. Es curador del cicle d’exposicions d’arquitectura i disseny, en procés per part de l’Alianza Colombo Francesa. Actualment treballa com a professor de les Universitats Jorge Tadeo Lozano i del Rosario. Els seus interessos en investigació es centren en les problemàtiques contemporànies d’art, cultura i globalització.

José Roca (Bogotá, Colombia)

Curador i crític de Bogotà on està al càrrec de les exposicions temporals de la Biblioteca Luis Angel Arango. Els seus escrits han aparegut en publicacions d’institucions com el MoMA, el Museu del Barri, el Museu d’Art Contemporani de Barcelona, el Musée d’Art Contemporain de Montreal, el Centre d’Art Reina Sofía de Madrid, el Kiasma Museum a Helsinki, i revistes com Lápiz, Atlántica i Centredearte.com, entre altres. Publica via internet Columna de Arena , un espai quinzenal de crítica sobre art i cultura contemporània. (http://www.universes-in-universe.de/columna/index.htm). És membre del comitè editorial d’edicions Bartleby. Entre els seus projectes curatorials recents trobem: Botànica política, Sala Montcada, Fundació La Caixa, Barcelona (2004); Traces of Friday, Institute of Contemporary Art, University of Pennsylvania, Philadelphia (2003); TransHistòrias: història y mito en la obra de José Alejandro Restrepo, Biblioteca Luis Ángel Arango, Bogotá (2001); Define "Context", APEX Art Curatorial Program, New York (2000); Carlos Garaicoa: La ruina; la utopía, Biblioteca Luis Ángel Arango, Bogotá, Bronx Museum for the Arts, New York i Museu Alejandro Otero, Caracas (2000-2001). Fou el curador de la participació Colòmbiana a la Biennal de Cuenca (2004) i va formar part del grup de curadors de la Triennal Poli/gráfica de San Juan, Amèrica Llatina i el Carib a Puerto Rico (2004-2005). Actualment forma part de l’equip curatorial de la XXVII Biennal de Sao Paulo, Brazil.

Santiago Rojas Posada (Armero, Colombia)

Metge colombià que viu a Botogà. És especialista en cures pal·liatives oncològiques i ha estudiat homeopatia, essències florals amb el grup PHI a França i l’Escola de Terapeutes Florals Edward Bach de Buenos Aires, Argentina. Ha donat conferències sobre creixement personal, recolzament al pacient terminal, el dol, l’ús de teràpies alternatives i complementaries, en diferents països, entre ells Colòmbia, Veneçuela, Xile, Argentina, Panamà, Costa Rica, Espanya, Alemanya, Polònia i Perú. Actualment atent a la consulta malalts terminals i/o amb malalties degeneratives a Bogotà amb teràpies alternatives i complementàries. És professor adjunt del diplomat de postgrau de medicina alternativa de les Universitats de Rosario i la Nacional de Bogotà i és professor del pre-grau de la facultat de medicina de la Universitat Militar de Bogotà.

Omar Darío Cardona A. (Manizales, Colombia)

És Enginyer Civil de la Universitat Nacional de Colòmbia, Seccional Manizales, Doctor de la Universitat Politècnica de Catalunya del programa d’Enginyeria Sísmica i Dinàmica Estructural, va realitzar especialitzacions en Enginyeria Sísmica, Prevenció de Desastres i Mitigació de Riscos en l’Institut d’Enginyeria Sísmica i Sismologia IZIIS de la Universitat "Kiril & Metodij" de Macedònia 1985, Oxford Polytechnic 1991, UK, i Colorit State University, USA el 1991. És professor de Gestió Integral de Riscos i Desastres del Mestratge de Medi Ambient i Desenvolupament de l’Institut d’Estudis Ambientals, IDEA, de la Universitat Nacional de Colòmbia, seu Manizales. Ha estat professor de Vulnerabilitat i Risc Sísmic del Departament d’Enginyeria Civil de la Universitat de Los Andes a Bogotá i creador del Centre d’Estudis sobre Desastres i Riscos, CEDERI, del que va ser el seu primer Director Acadèmic. Va crear l’Especialització en Avaluació de Riscos i Prevenció de Desastres en la mateixa universitat. És professor visitant del Centre Universitari Europeu dels Béns Culturals a Ravello, Itàlia i del Doctorat d’Enginyeria Civil de la Universitat Politècnica de Catalunya a Barcelona, Espanya i dirigeix el Curs de Postgrau en Gestió Integral de Riscos, per Internet, de Structuralia i CIMNE, Madrid i Barcelona, per a Iberoamèrica. Ha estat el president de l’Associació Colombiana d’Enginyeria Sísmica, AIS, 1990-2005 i membre del Comitè ACI-118 "Usi of Computers" i del Comitè ACI-314 "Simplified Design of Concreti Buildings" del American Concreti Institute.

Entre 1992 i 1995 va ser director general de la Direcció Nacional per a la Prevenció i Atenció de Desastres de Colòmbia; va participar en el disseny i engegada del Sistema Nacional de Gestió de Riscos de Colòmbia entre 1987 i 1992. Ha estat consultor/assessor en gestió de riscos, planificació i medi ambient per a agències internacionals i governs, de forma individual i com soci i gerent de la signatura Enginyar Ltda. i del consorci Avaluació de Riscos Naturals. És consultor del Banc Interamericano de Desenvolupament, BID, per a l’elaboració i promoció del Pla d’Acció i el Diàleg Regional de Política en el tema. Ha estat consultor del Banc Mundial, el Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament PNUD i altres agències de les Nacions Unides. Ha estat assessor de l’Organització Panamericana de la Salut / Organització Mundial de la Salut OPS/OMS, l’Organització d’Estats Americans OEA, l’Agència Internacional de Desenvolupament dels Estats Units USAID, entre altres. És membre fundador de LA XARXA d’Estudis Socials en Prevenció de Desastres d’Amèrica Llatina. Ha rebut diversos reconeixements entre els quals es destaca el premi ’Llum de Diógenes’ de la AIS, 2005. El 2004 va ser premiat per l’Organització de les Nacions Unides en Ginebra amb el Premi ’Sasakawa’ de Prevenció de Desastres, en reconeixement per les ’contribucions excel·lents, pràctiques innovadores i iniciatives destacades en l’avaluació i gestió del risc a nivell mundial’.

Jaime Humberto Borja (Bogotá, Colombia)

Doctor en Història de la Universitat Iberoamericana de Ciudad de México. Professor associat del Departament d’Història de la Universitat Javeriana de Bogotà. Professor d’Història Medieval i Història Social i de les Mentalitats a la colònia neo-granadina. Ha publicat tres llibres: "Indios Medievales. Construcción del idólatra i escritura de la història en una crónica del siglo XVI" (Bogotá: ICANH, Universitat Iberoamericana i CEJA, 2002); "Rostros i Rastros del Demonio en el Nuevo Reino de Granada. Indios, Negros, judíos, mujeres i otras huestes de Satanás" (Bogotá: Editorial Ariel, 1998); "Inquisición, Muerte i sexualidad en la Nueva Granada" (Bogotá: Editorial Ariel, 1996). Autor de textes per a educació secundaria (Ed. Santillana), mòduls de divulgació, recopil·lacions documentals i articles especialitzats per a revistes i llibres col·lectius: "Lectores contemporáneos frente a una crónica del siglo XVI. Identidad nacional e invención del Indígena"; "Demonio y Nuevas redes simbólicas. Cartagena, 1550-1650" i "Prostitutas, hechiceras, sodomitas i otras transgresoras femeninas. Sexualidad i cultura colonial", entre altres. Properament publicarà "Devociones y representaciones del cuerpo. Pintura y cultura neogranadina". Conferenciant i ponent en simposis i congressos nacionals i internacionals i organitzador d’actes d’Història de les Mentalitats i la Cultura Colonial. Ha estat professor de la Universitat Anáhuac (México, DF); Universitat Iberoamericana (León, Gto.) i professor convidat a la Universitat de Salamanca (Espanya).

Guillermo Santos (Bogotá, Colombia)

Antropòleg de la Universitat Nacional de Colòmbia. Durant aquest període va cultivar el gust per a les arts visuals, especialment el cinema i la fotografia. Després de dedicar temps a l’aprenentatge d’idiomes, fet que el portà de becari a Berlín el 1995, va decidir emprendre estudis en el Màster en Llenguatges Cinematogràfics i Audiovisuals de la Universitat de Paris III Nova Sorbona. A la tornada va dedicar-se al treball acadèmic de la Universitat Javeriana i entrà a la divisió de Comunicacions del Ministeri de Cultura, treball que li serví per a viatjar pel país donant tallers de comunicació radial i per a conèixer els diferents contextos que composen Colòmbia. Va coordinar acadèmicament i desenvolupà la metodologia del projecte "Cultures Urbanes a Amèrica Llatina i Espanya des dels seus imaginaris socials" en el que hi participaren 13 ciutats del continent, projecte convidat a una de les Plataformes de la Documenta XI. La seva passió per la fotografia el portà a entrar a terrenys propers a l’art. Ha estat catedràtic de les Universitats de Los Andes, la Nacional, Javeriana, Jorge Tadeo Lozano, la Central i la Acadèmia de les Arts de Bogotà. Conferenciant en trobades nacionals i internacionals sobre el tema de la fotografia i la seva comprensió teòrica. Actualment intenta desenvolupar la seva pròpia proposta artística.

Jorge Melo Valderrama (Armero, Colombia)

Segons diu: ’’Fill d’Armero. Batxillerat del Col·legi Claret del Líbano ,Tolima, àmpliament conegut com ’compaliche’ pel seu fidel i sentit do d’amistat pels seus amics, durant tota la vida s’ha dedicat al comerç i té com a afició la selecció de bona música, especialment la Salsa Cubana i ritmes de la nostra cançó. És el productor del conegut homenatge musical ’Armero 16 años Después’, on es recullen temes inèdits de la famosa ’Orquesta Aguiles del Norte’ i de compositors armerites; autor del tema ’Armero de mi vida’, tots els temes enregistrats al CD de la casa ’Jomeval Internacional Music’, i difós arreu de la regió. Ha participat en diferents projectes relacionats amb la cultura i obres socials dels seus companys i per als seus companys. És un autèntic lider de comunitat, ambaixador dels armerites a Bogotà, lloc on viu des de fa 25 anys sense deixar de visitar contínuament la seva terra estimada".

Hernán Darío Nova (Armero, Colombia)

Mestre d’Arts Plàstiques de la Universitat Nacional de Colòmiba, amb estudis en tècniques de gravat a l’Institut Perl¨arte e il Ristauro a Florència, Itàlia. Fundador i gestor de la Coorporación Parque a la Vida d’Armero i president entre 1995 i 2004. Va viure a Armero-Guayabal, dedicant-se a treballar per la cultura de la seva comunitat a través de tallers d’art, on destaca el treball que va realitzar amb els residents del Barri Suís d’Armero-Guayabal. En els seus quadres es plasma una preocupació per la seva regió. Han estat exposats a Alemanya, Itàlia i a Colòmbia on ha obtingut significatives mencions i distincions, degut al seu treball com a escultor del monument i pintures murals que es troben avui a la zona del "camposanto".

Sebastián Gámez

Camila López

Carolina Duque

Colaboraciones 2005

Sònia Roura (Barcelona, España)

Llicenciada en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona; ha ampliat estudis de Media and Cultural Studies a la Middlessex University de Londres i és Màster en Museologia i Gestió del Patrimoni Cultural i postgraduada en Cooperació Cultural Internacional. A nivell professional ha participat en la conceptualizació i coordinació de diversos projectes d’activació patrimonial tanto històrico-cultural como natural. En la planificació i gestió de la demanda ha participat en diversos estudis de mercat i de públic. En l’àmbit de la comunicació ha explorat el llenguatge expositiu a través de la Gestió, Disseny i Muntatge d’exposicions al Musée de la Civilisation de Québec, Canadà. També ha treballat en cooperació i relacions internacionals en el món dels museus i instal·lacions culturals en el Centre de Cultura Contemporànea de Barcelona.

Paola Andrea Indaburu (Armero,Colombia)

Va acabar els estudis de Negocis Internacionals a la Universitat Politecnico GranColòmbiano de Bogotà; pertany a les noves generacions que van passar temporades de vacances, durant la seva infantesa, a Armero, el qual li motiva encara més a participar en el projecte i a conèixer la regió dels seus avis i pares. Els seus interessos professionals s’han centrat en l’elaboració de projectes socials amb sostenibilitat econòmica. Actualment treballa a la oficina B.I. & Cia Ltda que es dedica a programes de desenvolupament rural a nivell nacional, com a assessora d’importacions, i en el projecte que presentem pel seu interès en aconseguir una sostenibilitat econòmica del mateix.